Web

2 Haziran 2018

Aynı IP adresi üzerindeki sitelerin seo’ya etkisi nedir ? ( Google cevapladı )

Yıllardır Google’da hedef anahtar kelimelerde üst sıralarda olmak için pek çok kişi çalışıp çabalıyor. Hepimiz biliyoruz ki üst sıralarda olmak daha fazla reklam kazancı ve satış demek. Bunu kim istemez değil mi ?

Peki üst sırada olma çabamızın asıl adı olan SEO’ya, aynı ip adresi üzerindeki sitelerin etkisi nedir ?

Google’da Webmaster Trend Analisti olarak görev yapan John Mueller kafamızdaki bu soruya noktayı koymuş durumda.

Aynı IP adresi üzerinde farklı sitelerin yer alması bir problem değil ancak siteler benzer içeriklere sahipse bu bir problem demektir.

Aynı IP sorusu geçtiğimiz gün gerçekleşen Webmaster Central Office Hours Hangout’u sırasında soruldu. Bir webmaster, birden fazla internet sitesinin aynı IP adresinde yer almasının etkisinin ne şekilde olacağını merak ettiğini belirtti.

John Mueller’ın yanıtına göre ise sitelerin aynı IP adresinde barınması bir sorun değil fakat benzer içerikler ve benzer yapılara sahip olması, sayfaların Doorway olarak algılamasına sebep olabiliyor.

Sizin için aşağıda paylaşmış olduğum video ile bu konuda daha net bilgi sahibi olabilirsiniz.

 

Genel olarak video içeriğine gelecek olursam ;

Aynı IP adreslerinin kullanılması bizim için bir sorun değil. Aynı IP adresinin kullanılması, internet siteleri arasında oldukça yaygın bir durum. Bu bir nevi internetin çalışma şekli denebilir. Birçok CDN de farklı internet siteleri için aynı IP adreslerini kullanıyor ve bu bir sorun teşkil etmiyor.

Bana göre asıl büyük sorun aynı veya benzer içeriğe sahip internet sitelerinin aynı IP adresinde barındırılması. Bizim açımızdan, algoritmalarımız bunu fark ettiğinde “bu bir doorway site ağı” diyebiliyor, özellikle internet siteleri aynı amaca  veya aynı ürünün reklamına hizmet ediyorsa sorun katlanıyor.

Bazen sitelerin içerikleri gerçekten çok benzer olabilir. Böyle olduğunda tek bir site taranıp, arama sonuçlarına yansıtılabilir ki, bu en yüksek ihtimalli sonuçtur. Pratikte bu bir sorun olmayacaktır, çünkü bu sitelerden biri taranacaktır.

Diğer yandan algoritmalarımız bu sitelere baktığında birinin doorway ağı oluşturduğu hissine kapılarak tüm benzeri siteleri görmezden gelebilir veya alt sıralarda yer verebilir.

Şahsi önerim, içerik açısından gerçekten kuvvetli ve birbirinden benzersiz az sayıda siteye sahip olmanız olacaktır. Benzersiz içerikler ve benzersiz ürünler satabilirsiniz. Aynı işi yapmak için birden fazla site koleksiyonu oluşturup, hepsiyle ayrı ayrı uğraşmak zorunda değilsiniz.

Bana göre bu konuda çok net bir açıklama yapılmış. Sitelerimiz için mutlaka en iyisini yapmamız gerekiyor ama bunu abartmadan yapalım.

Share

Bunlar da beğenebilirsiniz...

16 Responses

  1. Kredi Blog dedi ki:

    Demekki durum bilindiği gibi değil, çok daha fazla ayrıntıları varmış. Makalenizin çok faydasını gördüm, teşekkür ederim.

  2. Bursa logo bayisi dedi ki:

    Tamda isabet oldu . Gerçekten araştırdığım bilgi aradığım birşeydi . 🙂

  3. erkan dedi ki:

    iyi bir bilgi oldu ama şunu unutmamak lazım aynı alanlar farklı iplerde olmalı bu kesin.

  4. Melih Karagol dedi ki:

    Resmen paravan bloglarınız aynı ip ve sunucuda yer almasın diye tavsiye vermiş John Kral

  5. Mertcan Karaçalı dedi ki:

    Gerçekten yararlı paylaşım teşekkürler.

  6. Ali Yatarkalkmaz dedi ki:

    Elinize sağlık benim de uzun süredir merak ettiğim bir konu idi. İster istemez ip adresi siteye yönlendirmediği için aklına takılıyor insanın.

  7. Ali dedi ki:

    Faydalı bir içerek ve bilgilendirme için teşekkür ederim.

  8. Hlsbhr dedi ki:

    Aynı analytics kodları olan bir ana site bir iki tane de blogger sitem var. Bazen aynı içeriği girdiğim de oluyor umarım seo açısından zararlı değildir.

  9. Furkan Özkaya dedi ki:

    Zaten konu kopya içerik olduğu zaman, en önce yayınlamış veya güçlü olan site en üste çıkıyor.. Diğer kopya içeriğe sahip siteler ise 10. sayfa veya sonrasına gidiyor..

  10. bilal dedi ki:

    çok önemsiz gibi gözükse de bilinmesi gereken bir ince detay teşekkür ederim

  11. Arif dedi ki:

    bilgiler için teşekkürler bu tür bilgileri düzenli olarak araştırıp öğrenmek gerek tabi

  12. umut dedi ki:

    güzel yazı olmuş teşekkürler

  13. Kemal dedi ki:

    okan bey MRH nasılsınız umarım iyisinizdir bu gün kendi sitem için araştırma yaparken google de ilk sayfada senin siteye denk geldim yaklaşık 7.8 konu okudum sonra bir kaç arkadaş geldi onlarada gösterdim okuduğum konuları ben okumuş olduğun konuları evet ciddi anlamada hasseten faydalı gördüm tavsiye ettiğim arkadaşlarda pay yapılan konular çook güzel anlamlı bilgi verirci olduğunu söylediler siteye kaç kişi emek verdi bilmiyorum ama emek çok öenmli verilen emeğin karşılığını almak daha güzel yapmış olduğunuz çalışmalardan dolayı tebrik ederim başarınız daim olsun el emeğiniz göz nurunuz olan konular devamı gelmesini temeli ederim saygılaırımla

  14. Msxyigit dedi ki:

    güzel yazı

  15. kimdir dedi ki:

    faydalı içerik merak ediyordum bu konuyu

  16. Aslan dedi ki:

    Verimli yazı için teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir