13 Aralık 2017

Kuantum Programlama Dili Q# İlk Önizlemesini Sundu!

Microsoft’un geçtiğimiz yıllarda duyurduğu bir kuantum programlama dili olan Q# , bugün ilk önizlemesini yayınladı.

Işıktan daha hızlı veri işleyen ve sizlere muhteşem bir olanak sunan kuantum bilgisayarları, teknolojiye meraklıysanız bir yerlerden mutlaka duymuşsunuzdur. MIT’de tamamı ile bir heves olarak başlayıp sonrasında geliştirilen ancak hâlâ geliştirilme aşamasında olmasına rağmen büyük umutlar vadeden kuantum bilgisayarlar; bildiğiniz gibi “bit” devrini kapatıyor ve “qubit” ya da “kubit” dediğimiz en küçük yapı birimini oluşturuyorlar.

Kuantum bilgisayarlar hakkında daha önce herhangi bir bilgi edinmediyseniz; aşağıdaki videoyu tavsiye edebilirim.

Ayrıca, hiç kuantum bilgisayar kullanmadıysanız; IBM, bir bulut servisinde bununla ilgili, aynı zamanda geliştirdiği kuantum bilgisayarı ile ilgili bütün bilgileri paylaşıyor: https://research.ibm.com/ibm-q/

2017 Eylül’de ilk kez duyurulan Q# geliştirmeleri hızlı giden ve oldukça da aktif bir programlama dili olarak biliniyordu ancak bu programlama dilinin bir kuantum bilgisayarda çalıştırılma gerekliliğinin de hemen herkes farkındaydı. Microsoft, bunun için de bir çözüm buldu; bir simülatör.

Ne İşe Yarayacak?

Microsoft, Q# programlama dilini kuantum verilerini test edebilmek ve algoritmaları daha kolay çözebilmek amacıyla yayınladığını belirtiyor ve hataların bu yolla çok daha hızlı bir biçimde ayıklanabileceğini belirtiyor. Kuantum yolu ile hesaplanan verilere geleneksel bir yol getirilebilir mi? Sorusu ise hâlâ tartışmaya açık. Yine de, Microsoft’un Q# ile büyük bir adım attığı kesinlikle belirtilebilir.

Simülatör Ne İşe Yarıyor?

Simülatör, bir kuantum bilgisayarında çalıştırabildiğiniz 32 qubit kuantum programlarını çalıştırabilmenizi sağlayacak. Böylece, elinizde bir kuantum bilgisayar olmasa bile  –ki buna önümüzdeki on yıl boyunca pek ihtimal verilmiyor– rahatlıkla elinizdeki kuantum verilerini çözebilecek ve algoritmaları deneyebileceksiniz.

Microsoft’un bu konuda umudu çok büyük ve kısa zaman içerisinde büyük bir kullanım alanını Q# programlama dili ile yakalayabileceklerini ümit ediyorlar. Ek olarak, Microsoft’un bu simülatörün Azure versiyonuna özel olarak 40 qubit programları çalıştırma izni verdiğini de belirtelim.

Siz, kuantum bilgisayarlar hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz?

Share

Bunlar da beğenebilirsiniz...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir