29 Nisan 2018

Deepcode ile Kodlama Yaparken Hatalarınızı Tespit Edin!

Daha önce, Grammarly tarzında birkaç yazılıma şahitlik etmiştik; bu tarz yazılımlar, algoritmaları ve yapay zeka çalışmaları sayesinde, herhangi bir dildeki yazım hatalarını tespit ediyor, çok daha iyi öneriler sunarak yazılarınızı daha iyi hale getiriyordu. Şimdilerde ise; coderların ve yazılımcıların hayli ilgisini çekecek bir yazılım duyuruldu: Deepcode.

Günümüzde bir web sitesi hazırlamanın oldukça kolay bir iş haline geldiğini biliyoruz ve bu durum, sadece internet reklamlarında değil; aynı zamanda televizyon reklamlarında da bolca duyuruluyor ve bu durumun, web tasarımcıların işine balta vurduğu da söyleniyor. Yapay zekâ, iş kollarını da son dönemde kısıtlamaya mı başlıyor? Bunu söylemek için henüz çok erken ancak bir gün yapay zekâ, yazılımcıların işini dahi ellerinden alacak deselerdi, muhtemelen bu işe “Deepcode” gibi bir yazılım ile başlanırdı.

Deepcode, tıpkı Grammarly gibi yazım hatalarınızı kontrol edebilen ve tarafınıza daha iyi öneriler sunabilen bir yazılım; tek fark ile, programlama diline dair yazım hatalarını, yani kod hatalarını tespit ediyor…

Nereden Geliyor?

Deepcode, Zürih merkezli bir iştirak olarak biliniyor. Veselin Raychev, Martin Vechev ve Boris Paskalev üçlüsü tarafından geliştirilmeye devam ediyor.
Bakıldığında, yapay zekâ ve harika algoritmalarla hazırlanmış olan bu sistemde; gelişen yeni teknoloji, yazdığınız kodun kontrolünü sağlıyor. Eee, Debugger yazılımları da bunları yapıyor; farkı nedir? Diye sorabilirsiniz; cevaplayayım, Deepcode, yapay zekâ teknolojisi ile hazırlanmış bir sistem ve şimdiden 250 bin programlama kuralı kapasitesi bulunuyor.

Hangi Programlama Dillerinde Çalışıyor?

Deepcode şu an için sadece Java, Javascript ve Phyton dilleri için aktif edilmiş ve henüz çok yeni bir sistem. İlerleyen dönemlerde, mutlaka gelişim gösterecek ve yepyeni programlama dilleri ve hali hazırdaki programlama dillerine dair geliştirmeler yapılacaktır. Öğrendikçe gelişen bir sistem olan Deepcode içerisinde, özellikle PHP ve benzeri dillerin yakın zamanda portföye girebileceği konuşuluyor.

Nasıl Çalışıyor?

Deepcode’un çalışma mantığı oldukça basit. Github ve benzeri ortamlar üzerinden gereken ve izin verdiğiniz kodları aldıktan sonra sistem; kontrollerini yapay zekâsı aracılığı ile gerçekleştiriyor ve sonrasında hem stabilizasyon hem de hata açısından tespitlerini yapıyor. Hem hataları hem de ufak değişiklik önerilerini, tarafınıza sunan Deepcode’un en büyük amaçlarından bir tanesi, “clean code” yahut temiz kodlama dediğimiz durumu, tüm yazılımcılara uygulattırabilmek.

Deepcode’u standart bir Debugger olarak görmememiz gerektiğini kurucu üyelerden Paskalev, gayet net bir biçimde açıklıyor. Kendisi, Deepcode’un milyonlarca repodan, milyonlarca kod satırı çektiğini ve bunları otomatik olarak analiz ettiğini belirtiyor. Bunu mütemadiyen yapacak olan Deepcode, bu sayede gelişimini sürdürüyor ve kendisini geliştiriyor. Sistemin şimdilik 250 binden fazla kurala hakim olduğunu belirten Paskalev’e göre, bu sayı katlanarak devam edecek.

Siz, Deepcode hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yazılım sektöründe büyük bir ivme kazanabilir mi?

Share

Bunlar da beğenebilirsiniz...

1 Response

  1. Ömer dedi ki:

    kodlama ve yazılımlar çok önemli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir