Web

16 Şubat 2018

Site Hızı Arttırmanın 4 Yolu

Ülkemizde site hızı kavramının önemli bir yapı olduğu pek çok bilen yoktur. Genelde bir çok kişi “siteye backlink alırım sağda solda tanırım nasıl olsa google üzerinden gelirler” diye konuşur dururlar.

Google, geçtiğimiz yıllarda yaptığı önemli güncellemelerle, site hızının sıralama konusunda oldukça önem arz ettiğini belirtmiş ve bu konuda yapılan çalışmaların güncellemeler ve geliştirmelerle destekleneceğini söylemişti; bu güncellemeler ve geliştirmelerden bir tanesi, geçtiğimiz aylarda, yani 2017’nin sonunda yapılan “mobil hız” durumunun sıralamalara etki edeceği kararıydı.

Bugünkü yazımızda, sizin için site hızı arttırmanın 5 farklı yolundan bahsedeceğim. Siz de, Google sıralamalarında başarılı bir yer elde etmek istiyorsanız yazıyı okumaya devam ederek, detaylı bilgi edinebilirsiniz.

1. Görsellerinizi Optimize Edin

Google görsellerden aldığınız yahut Photoshop gibi fotoğraf / görsel düzenleme programlarında dizayn ettiğiniz tasarımınızı web sitenize attığınızda; işin bittiğini ve çok güzel bir görüntünün oluştuğunu düşünebilirsiniz; oysa, düşük kalite yahut görsel sıkıştırma teknolojisi ile de şık bir görünüm elde edebileceğinizi biliyor musunuz? Site hızını arttırmanın en iyi yollarından bir tanesi olan görsel optimize etmek, özellikle ana sayfada bol görselli bir tema kullanıyorsanız biçilmiş kaftan olacaktır.

WordPress üzerinde, Ewww Image Optimizer yahut benzeri eklentileri kullanarak rahatlıkla görselleri optimize edebileceğiniz gibi; online bazı sitelerde de görsel / imaj sıkıştırma işlemleri yapılabilmektedir.

2. Css ve Javascript Dosyalarınızı Optimize Edin

Temanız içerisindeki kod yığınlarının temiz bir kodlama olmaksızın sitenize ağır gelebileceğini ve sitenizin açılma süresini arttıracağını biliyor musunuz? “Clean coding” gibi terimler, özellikle programlama alanında sadece düzenli olunsun diye değil, aynı zamanda web siteleri ve programlar hızlı bir biçimde açılsın diye üretilmiştir. Günümüzde, WordPress blogları için Autoptimizer gibi eklentiler mevcut ve bu eklentiler sayesinde, eğer kodlama ve tasarım dillerine hakim değilseniz, temanızın kodlarını optimize edebilmeniz, tek bir dosyaya alabilmeniz mümkündür.

3. Sunucunuzu Güçlendirin

Sunucu, bir web sitesinin hızlı açılmasında en önemli faktörlerden bir tanesi ve aldığınız hostingi içinde barındıran şeye; bizler sunucu diyoruz. Aldığınız hosting paylaşımlı bir sunucuda barınıyor olabilir, bunun dışında, sunucular çok eski teknoloji yahut kalitesiz de olabilirler. Bu sebepten, hosting seçiminizi ve sunucularınızı olabildiğince iyi araştırmanızı tavsiye ediyoruz.

Güçlü sunucularla inşa edilmiş bir blog yahut web sitesi, aynı zamanda açılış sürenizi de kısaltabilecek etmenlerdendir.

4. Veri Transferini Hızlı Kılın

Veri transferi, yani web sitesinin kullanıcının bilgisayarında görüntülenmesi uzun sürmemesi gereken bir durum; zira kullanıcı deneyimlerinde de görebileceğimiz gibi, insanlar uzun süre açılmayan web sitelerinden direkt olarak çıkıp alternatif Google arama sonuçlarına yönelebiliyorlar. Bu sebepten iki farklı maddede önerimiz mevcut.

  • Cache Kullanın: Tarayıcı önbellekleme yahut cache dediğimiz sistem; veri aktarımının olabildiğince hızlı gerçekleşebilmesini sağlayan temel faktörlerdendir. Özellikle, sitenize tekrar tekrar giren kullanıcılar mevcutsa; cache kullanımı ile çok hızlı sayfa açılışları gerçekleştirebilirsiniz.
  • Gzip Kullanın: Gzip, sunucuda aktif edilebilen bir özelliktir ve veri boyutunda azalma sağlar. Sıkıştırılarak kullanıcıya sunulan veri bu sayede sitenin daha hızlı açılmasına da sebebiyet verir.

Yukarıdaki öneriler, bir web sitesinin hızını arttırmada temel faktörler olarak sunulabilmektedir. Elbette, daha pek çok argüman ve faktör mevcut ancak en azından temel olarak bunları uygulamanız, sitenizi epey hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.

Görüşmek üzere.

Share

Bunlar da beğenebilirsiniz...

4 Responses

  1. Fikir Banka dedi ki:

    Merhaba;
    Öncelikle bu faydalı bilgi için teşekkür etmek isterim. Sorum ise şu; Ben sitemde yayınladığım makalelerimin tüm görsellerini Photoshop ile çiziyorum ve kaydederken, Web İçin Kaydet seçeneği ile bilgisayarıma aktarıyorum. Bu görsel üzerinden de hiç bir değişiklik yapmadan WordPress tabanlı bloguma ekliyorum. Bu şekilde yapmış olduğum zaman optimizasyon sağlamış oluyor muyum yoksa Web İçin Kaydet deyip görseli bilgisayara aktardıktan sonra da mı yardımcı araçlar programı ile yeniden optimize etmem gerekiyor?

    Teşekkürler.

    • Bekir Okan Alıcı dedi ki:

      Ne kadar az boyut o kadar optimize demektir. Eğer resmin önemi sadece görüntü ise web için kayıt ederken orta kalitede kayıt edip üstüne tinypng sitesinden dahada sıkıştırma yapabilirsiniz.
      Not: Web için kayıt seçeneğini kullanırken resim kalitesine dikkat ediniz. Herkes orta kaliteyi yeterli bulmayabilir.

  2. Bankalar dedi ki:

    Sunucu konusunda ben “guzel histing” ile çalışmaktayım. Adamlar gerçekten işinin ehli ve harika müşteri hizmetleri bulunmakta. Bu arada maddelerinizin gerekliliğini savunmaktayım. Güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık hocam.

  3. Samet dedi ki:

    Keşke görsel sıkıştırma eklentileri arasında bir karşılaştırma yapsaydınız. Hepsinin aynı kalitede olduğunu düşünmüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir